Rivaliteit

22-04-2012

Als Tweede Exloërmond een land zou zijn, dan zou ik een extreme nationalist zijn, zegt de negentienjarige schildpadden-kweker, die tevens rapper is. We zijn samen een banner voor het  weekend restaurant aan het vastschroeven op een houten triomfboog.
Althans, ik ben aan het zagen, aan het boren en sta op een wankel trapje de poster vast te schroeven, terwijl hij het trapje vasthoud.

Als ik vertel dat ik net in Valthermond ben geweest bij een oudere dame, die net haar eigen verveners museumpje geopend heeft, zegt hij; "wij houden hier niet van Valthermonders". Als ik vraag naar zijn mening over Eerste Mond, zegt hij daar minder problemen mee te hebben, maar ook dat een beetje rivaliteit een goed ding is.

Dan zegt hij opeens: "Dus jij bent voor de bio-industrie?" Ik vraag hem hoe hij daar bijkomt. Hij blijkt het gesprek tussen mij en E. te hebben opgevangen over mijn bezoek aan de vijf schuren met elk 30.000 vleeskuikens. Ik zeg dat, dat diepe indruk makende bezoek, geenszins betekend dat ik een voorstander ben. Maar dat ik als grote-stadsbewoner, met een makkelijke mening over dat soort dingen, wel vond, dat nu de mogelijkheid zich aandiende (op eigen verzoek overigens)  een kijkje te mogen nemen achter die gesloten schuurmuren, façades die op geen enkele manier prijsgeven dat zich daarachter achterlijk grote hoeveelheden pluimvee bevinden, ik dat dan ook maar moest gaan zien. En horen ook, wat zo'n boer daar dan over te vertellen had.

Dat ik nu dus weet waar de vleugels, de borsten en poten bij de Albert Heijn vandaan komen. En dat dat, maar dat houd ik voor me, al zou het nooit meer zonder bijgedachte, bijbeeld zijn, waarschijnlijk niet betekend dat ik nooit meer kip zal kopen bij die supermarkt.

De jonge rapper, de zakken van z'n spijkerjas vol met blikjes, goedkope energy drink, zou dat nooit willen zien. Hij had vorige maand nog in Den Haag geprotesteerd. Daarna hadden ze hier nog een schuur beklad.

Als de poster hangt en we weer binnen zijn, zegt hij dat je mensen uit Tweede Mond nooit Heineken moet aanbieden. " Dat is een belediging; hier drinken we alleen Amstel".

Wat ze in Valthermond drinken, dat weet hij niet.